Vering

Achter-schokdemper


Voorvork


Controlepunten

  • Zowel voor en achter mogen de veerelementen geen olielekkage vertonen. Dit wordt zichtbaar na een rit en/of bij het in- en uitveren van de veerelementen. Als de lekkage extreem is kan de olie op je remmen of banden terecht komen. Bij lekkage aan deze elementen moet je zo snel mogelijk naar een dealer gaan.
  • De voorvork schoonhouden. Dode insecten op de voorvork kunnen beschadiging van de voorvork keerringen veroorzaken. Olielekkage als gevolg.
  • De Yamaha XJ6 is uitgerust met een enkele instelbare achter-schokdemper (monoshock). De veer mag enkel lichte roestvorming hebben. Bij bladvorming van roest zijn scheurtjes namelijk niet waar te nemen.

Aandachtspunten

  • De achter-schokdemper is uitgerust met een afstelling voor veervoorspanning. Dit kun je met speciale sleutel afstellen die mee geleverd is bij de motorfiets. Op de foto (achter-schokdemper) is de achter-schokdemper vervangen door een beter en luxer model waarbij dit eenvoudig is in te stellen met een draai aan de knop.
  • Vanuit de fabriek is de motor zo afgesteld met een standaard afstelling. Wanneer wil je de afstelling veranderen? het gewicht van de berijder, passagier en bagage. Voorbeeld: Met een passagier zal je meer gewicht mee brengen en zal de motorfiets aan de achterkant verder in veren. Dan kan je de veervoorspanning strakker gaan zetten waardoor het achtergedeelte van de motorfiets niet te laag wordt.
  • TIP: Rijden met passagier en/of bagage zal het rijcomfort niet verbeteren, dit is zeker merkbaar aan het stuurgedrag van de motor. Als je niet gewend bent om met extra gewicht te rijden doe dan de eerste kilometers rustig aan en geef jezelf de tijd om er aan te wennen.
  • TIP: Als je de meeste kilometers met veel bagage of passagier rijdt is het verstandig om deze standaard veerelementen te vervangen voor een hogere kwaliteit. Deze kosten hiervan kunnen best hoog zijn, maar als je veel kilometers maakt zal je meer plezier hebben aan het motorrijden. De levensduur van je banden verhoog je hier ook mee afhankelijk van het soort motor en rijgedrag.

Schrijf je nu in!

En haal snel je rijbewijs

Schrijf je nu in voor een van onze opleidingen, klik  hier  en vul ons inschrijfformulier in.

Autopakketten

Wat kost het allemaal

Klik  hier om te lezen welk pakket bij jou past!