Banden

Achterband profiel


Controlepunten

Let ten aanzien van de voorgeschreven banden op het volgende voor optimale prestatie, levensduur en veilige werking van uw motorfiets.

  • Bandenspanning moet regelmatig gecontroleerd worden en indien nodig worden bijgesteld. Bij voorkeur een eigen bandenspanningsmeter. Wat de bandenspanning moet zijn is per motorfiets verschillend. Dit kun je opzoeken in het instructieboekje.
  • Als de bandprofieldiepte op het midden van de band de minimale limiet heeft bereikt, moet de band onmiddellijk worden vervangen. Minimale bandprofieldiepte (voor en achter): 1 mm volgens de Nederlandse wetgeving. Voor je eigen veiligheid is het verstandig om bij 2 mm de band te vervangen.
  • Controleer de banden verder op: uitdroging (droogtescheurtjes). Scherpuitstekende delen ongevraagd meereizend blik, glas, schroeven e.d. Ventieldop aanwezig om het ventiel te beschermen tegen roest, vocht en vuil.

Aandachtspunten

  • Rijden met een motor met een onjuiste bandenspanning kan leiden tot verlies van de controle en kan mogelijk een ongeval tot gevolg hebben.
  • Bandenspanning moet worden aangepast aan de rijsnelheid, het totale gewicht van rijder, passagier, bagage en accessoires.
  • Monteer altijd voor- en achterbanden van hetzelfde merk en type. Verschillende banden kunnen het weggedrag van de motorfiets veranderen, wat kan leiden tot verlies van de controle.
  • Gloednieuwe banden bieden op sommige typen wegdek relatief weinig grip totdat ze zijn "ingereden". Het is dan ook verstandig de eerste 100 km nadat de nieuwe band is aangebracht rustig te blijven rijden en pas daarna de rijsnelheid te verhogen.

Schrijf je nu in!

En haal snel je rijbewijs

Schrijf je nu in voor een van onze opleidingen, klik  hier, kies de juiste link en vul ons inschrijfformulier in.

Autopakketten

Wat kost het allemaal

Klik  hier om te lezen welk pakket bij jou past!